DNA

For de som har taget en DNA test (Family Finder) hos FamilyTree DNA (ft-DNA), har jeg her valgt at indsætte et link til Anders Mørup-Petersens glimrende vejledning til brug og forståelse af testen. Stor tak til Anders Mørup-Petersen.

Link: www.morup-petersen.dk/FamilyFinder.pdf

Link (Facebook): https://lookaside.fbsbx.com/file/Godt%20i%20gang%20med%20dit%20FamilyFinder%20resultat.pdf?token=AWxaEW_v_UCiL-8H35EVUDEbLAqvVCIZswy-uHVliTDfs2LQShlHg9wj-BvYmIFQ6nVpoiFmwDWn1fddz0kuHnShgVlRQgsNWVxgrLu-KUAiwXfJcQBvwls-4GyxkHuP6csjE9CbPM6xzDkG27hwhW-1

En DNA test giver selvfølgelig ikke altid de resultater, man forventer og håber på, men en autosomal test som Family Finder er nu blevet meget mere overkommelig i pris, så jeg har bestilt en sådan test, og må så se hvad der viser sig. Det største problem jeg ser for mig er, at det er kvinderne på min fædrene side, og mændene på min mødrene side, der er de mest interessante. Derfor vil hverken Y-DNA eller mtDNA tests hjælpe mig her, og derfor skulle jeg have testet mine forældre, eller evt. min morbror, men ingen af dem er levende. Derfor står jeg nu tilbage med to muligheder: Min morbrors sønner, som ved hjælp af en Y-DNA test kunne fremvise de mandlige slægtninge i lige linie helt tilbage til mine Herbst-forfædre i Ohra, Kreis Danziger Höhe i Vestpreussen. De må i øvrigt være kommet dertil fra Tyskland. Vi må se hvordan det hele udvikler sig. Er ikke alt for optimistisk…

Den 17 februar 2019 fik jeg et resultat. Der er 959 matches, største match er 67 shared cM og længste blok er 22. Han hedder Carl Törnquist, men har intet familietræ. Der er flere kendte navne imellem matchenes slægtninge, bl.a. en amerikaner som har en “Faulkensterner” blandt sine slægtninge. Jeg kan dog ikke finde et eneste navn i nogen af mine matches træer, men må nok bare væbne mig med tålmodighed.

Angående de mange finske matches, skriver Dan Lauritzen på FB: Der var i 1450-1650 en stor indvandring af “skovfinner” til det nordlige sverige (+norge). I Sverige havde de nærmest finsktalende enklaver i et par hundrede år. Dna-test skulle efter sigende have været meget udbredt i Finland, derfor de mange match.

Linket til alle Family Finder matchene: https://www.familytreedna.com/my/familyfinder#

Nu læser jeg dokumentet FamilyFinder.pdf igennem for at blive lidt klogere på hvad jeg kan gøre, og hvordan. De første matches ankom 16 Feb. 2019.