Opskrifter med mere

Adr-badr-madder:

Jeg havde engang en kollega, hvis yndlingsaversion var sandkage med fedt og rejer. Selv spiser jeg helst ikke makrelsalat med mayo, men rugbrød med makrel og remoulade smager skønt. I Sverige fik jeg engang serveret pålægstærte, hvilket er en slags lagkage uden flødeskum, men med alt tænkeligt og utænkeligt pålæg inden i de forskellige områder af tærten. En lidt bizar oplevelse, men det smagte ikke dårligt.
Engang hørte jeg nogen nævne røgede sild med chokoladeovertræk, men hvad med at peppe det lidt op og servere det på et stykke lun vandkringle med rå løg? Jeg har også selv fået anbefalet – og prøvet – leverpostejmadder med bananskiver og remoulade, hvilket faktisk smagte glimrende. Men hvad med rosenbrød med dijonsennep og chili? Eller jordbærtærte med sylte, valnøddeost og puddersukker? Eller muffins med medister, sildesalat og pistacienødder? Kom ikke her og påstå jeg er fantasiløs 😉
I bladet Samvirke har jeg lige set at nogle kendte er blevet spurgt om deres yndlings-adr-badr-madder. Det er virkeligt underholdende læsning, bortset fra at det meste lyder lettere absurd. Her er forslagene:
Rugbrød med spegepølse, mayo og æg
Rugbrød med jordbær
Rugbrød med banan, mayo, ristede løg og en smule salt
Ristet rugbrød med nutella og stærk ost
Klægt, nybagt franskbrød med smør, derefter overmoden banan i skiver, mayo, karry og taffelchips
Rugbrød med tørrede abrikoser
Rugbrød med andefedt og sukker
Ristet rugbrød med nutella, bananer, mayo, rosiner og fedtegrever
Rugbrød med smør, salatblad, pålægschokolade, banan og ristede løg
Pesto med banan
Der er flere vanvittige forslag på samvirke.dk/rugbrød

Bagetemperaturer:

 Bagepulverbrød:
Scones, boller og horn
Store kringler og kranse 
Grader: 
200 – 225°
200°
 Tid:
10 – 15 minutter
ca. 30 minutter
 
Gærdejsbrød:
Rugbrød
Grovbrød
Hvedebrød
Småbrød
 
175°
200-225°
225 -260°
250°
 
1 – 1½ time
45 – 60 minutter
30 – 40 minutter
10 – 15 minutter
 
Formkager:
Formkager uden væske (Begynd med kold ovn)- med væske og evt. fyld (Begynd med varm ovn) 

160°
175°
 
ca. 1½ timeca. 1 1/4 time
 Sukkerbrødsdej:
Lagkagebunde
Rouladebunde
Sukkerbrødsrande
 
225°
225°
175°
 
ca. 5 minutter
ca. 8-10 minutter
ca. 45 minutter
 
Mørdej:
Småkager og medaljer
Linser
Tærtebunde
Fyldte tærter
 
200°
200°
200°
200°
 
15 – 20 minutter
8 – 15 minutter
20 – 30 minutter
30 – 45 minutter

Varmluftovn – vejledende temperaturer

Varmluft kræver andre temperaturer end en almindelig ovn. Generelt skal man sænke temperaturen ca. 20% i forhold til en almindelig ovn.

Almindelig ovn     Varmluft ovn indstilles på

180 grader                 125 grader
200 grader                 160 grader
225 grader                 180 grader
250 grader                 200 grader

Brasekartofler med bacon:

De skrællede, rå kartofler skives og brases på panden i smør/margarine.
Når de er halvfærdige svitses 1 hakket løg, 4 skiver terningeskåret bacon og kartoflerne. Steges til det er færdigt.

Chokoladekage med glasur:

Ingredienser:

Dej: 

175 gram Smør1 dl. Vand
20 gram Kakao
250 gram Sukker
240 gram Hvedemel
2 tsk. Bagepulver
1 tsk. Salt
1 tsk. Vanillesukker
1 dl. Creme fraiche 18 %
2 Æg

Chokoladeglasur:

75 gram Smør 20 gram Kakao
1 spsk. Sødmælk
150 gram Flormelis
1 tsk. Vanillesukker

Pynt: (Kan udelades) 

50 gram Valnøddekerner

Bland fedtstof, vand og kakao i en gryde og lad det koge i ca. 5 min. – lad det køle af.

Rør derefter sukker, mel, bagepulver, salt, vanilliesukker, creme fraiche eller ymer og æg i. Hæld dejen i en velsmurt eller beklædt bradepande – ca. 20×30 cm.

Bages i en 200 grader C varm ovn i ca. 25 minutter.

Imens laves glasuren – Bland fedtstof, kakao og mælk i en gryde. Lad det koge op og tag gryden fra varmen. Bland flormelis og vaniliesukker i under kraftig omrøring.

Bred glasuren ud over kagen, når den er færdigbagt, og drys hakkede nødder over.

Lad kagen køle af og skær den i passende stor stykker.

Evt. kan man tilsætte et par håndfulde hakket mørk chokolade, og lidt revet appelsinskal.

Energi

KJ total 21770 (5183 kcal)
KJ pr. Pers. 1814 (431 kcal)
Vægt ialt 1357 gram
Vægt pr. Pers. 113 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1604 KJ (381 kcal)
Protein 4.6 gram
Fedt 20.7 gram
Kulhydrat 45.5 gram

Forslag:

 Hakket kød:
Butterdejssnegle
Crebinetter
Forloren hare
Frikadeller
Hakkebøffer
Medisterpølse
 Fiskeretter:
Blæksprutteringe
Canadisk vildlaks
Laksekoteletter
Fiskefrikadeller
Foreller (Regnbueørreder)
Røget makrel
Rødspætter
Skrubber
Sild
Torsk
 Grødretter:
Mannagrød
Risengrød
Rismelsgrød
Havregrød  
 Diverse:
Brændende kærlighed
Grillet ?
Grøn salat
Ostebord
Oste- pølsebord
Pizza
Pølser (i svøb)
Smørrebrød
Tarteletter
Toast
Æbleflæsk
Øllebrød
 Oksekød:
Benløse fugle
Filet
Mørbrad
Rødvinsmarineret oksekød
 Fjerkræ:
Berberiand (-bryst)
Kalkunbryst (-schnitzler el.-cuvette)
Kylling (-bryst, -lår)  
 Kartofler:
Bagte
Brasede
Brunede
Flødekartofler
Kartoffelmos
Kartoffelbåde
Pommes creme
Pommes frites
Pommes pin
Pommes Rösti
 Sovs:
Bearnaise-
Bechamel-
Hollandaise-
Jævnet
Kød-
Opbagt
Pande-
Peber-
Senneps-
Smør-
Sursød
Tomat-
 Kalvekød:
Cordon bleu
CuvetteMørbrad
Schweitzerschnitzel
  Æggeretter:
Omelet
Æggekage
 Pastaretter:
Lasagne
Makaroni
Nudler
Spaghetti
Wokblanding
 Supper:
Asparges-
Blomkåls-
Brøndkarse-
Champignon-
Grønsags-
Hummer-
Hønsekød-
Løg-
Oksekød-
Tomat-
 Svinekød:
Bacon
Flæskesteg
Koteletter
Lever
Nøgleben
Stegeben
Revelsben
Ribbensteg
Spareribs
Stegt flæsk
Svinemørbrad
 Gryderetter:
Gullasch
Gule ærter
Mors Risgryde
 Risretter:
Vilde ris
Brune ris
Basmatiris
Jasminris
Alm. løse ris
Stegte ris
 Pålæg:
Agurk
Andepostej
Banan
Chokolade
Figenpålæg
Fiskefrikadeller
Frugtsalat
Hønsesalat
Jagtpølse
Karrysalat
Kartofler
Laks
Leverpaté
Leverpostej
Leverpølse
Makrel i tomat
Malakoffpølse
Marinerede sild
Neksøsalat
Ost
Rullepølse
Russisk salat
Røget filet
Sildepostej
Sildesalat
Sommersalat
Spegepølse
Sprængt oksebryst
Stegte sild
Sylte
Tomat
Æble
Æg
Æggesalat
Ølpølse
Ål

Gammeldags risengrød:

Risengrød kan blive særdeles velsmagende, hvis man enten laver det af UHT behandlet mælk, eller af almindelig sødmælk tilsat en 1/4 liter piskefløde.
Grøden kan laves halvt færdig om morgenen, og så pakker man gryden ind i aviser, og stiller den ind under sin dyne resten af dagen. Så skal den bare lige koge op inden serveringen.

Godt brød:

Det brød du får ud af denne opskrift er en smule bastant, men meget lækkert. Den unikke bagemetode, der foregår i en stegeso (eller i en støbejernsgryde med låg), giver et virkelig lækkert brød.
Ingredienser 850-875 grams brød:
    410 gram fuldkorns hvedemel af bedste kvalitet, helst usigtet (dvs med kim og skaller) 
    135 g speltmel af bedste kvalitet, helst usigtet 
    1 hvidtøl (33 cl) 
    1½ tsk salt 
    1 spskf honning (kan udelades)
    gær på størrelse med en ært (Ja så lidt skal du bruge) 
Man kan blande knuste valnødder, speltflager og havreklid i dejen for ekstra fylde og smag. Havreklid er også godt som underlag ved æltning.
Fremgangsmåde:
Man starter på brødet minimum 12 timer før man skal bruge det. Dvs. enten om aftenen før, så det kan hæve natten over. Så kan man bage det om morgenen. Eller man starter om morgenen og så kan man bage det om aftenen. Brødet holder sig godt længe, så jeg plejer at sætte det over om aftenen.

  1. Tøm hvidtøllet ned i en skål og lad det stå et par timer og bruse af. 
  2. Rør gæren ud i hvidtøllet så det er jævnt fordelt. 
  3. Bland så honning, salt og mel ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at blande indtil alt melet er vådt. 
  4. Lad det hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til at du ikke behøver at ælte brødet så meget, da gæren gør det arbejde som du ellers skulle gøre. Dejen kan godt tåle at hæve længere. Jeg lader den altid hæve ved stuetemperatur. Du kan dog godt lade dejen overnatte i køleskabet. Det bliver den kun bedre af.
  5. Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den forsigtigt sammen. Først på den ene led og så på den anden. Gentag proceduren et par gange mere.
  6. Læg den i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold et fugtigt viskestykke sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere.

Professionelle bagere bruger en ovn med vanddamp i. Det har almindelige mennesker ikke. Men du kan få din skorpe ligeså god som bagerens vha. et lille trick: 

Du skal bage brødet i en stegeso inde i ovnen. Låget holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere før skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.

  1. Lad stegesoen stå i varmt vand 1 time. 
  2. Sæt den ind i en kold ovn, gerne med en sjat vand i bunden. 
  3. Varm ovnen op til 250 grader. 
  4. Lad ovnen varme yderligere 30 minutter når den har nået 250 grader. 
  5. Stegesoen tages ud når den er rygende varm, og dejen lægges i. Læg låget på, og sæt stegesoen ind i ovnen. Hvis soen er for kold hænger brødet i, men det sker garanteret ikke, hvis den er varm nok. 
  6. Bag brødet i 30 minutter ved 250 grader med låg. 
  7. Efter 30 minutter lader du det bage i 15-20 minutter ved 230 grader uden låg. Bag hellere lidt for længe end lidt for kort tid!
  8. Lad brødet køle med bunden i vejret i mindst 20 minutter inden servering.

Grillmad:

Det er dokumenteret at grillet kød indeholder kræftfremkaldende stoffer. Faktisk kan man nedbringe mængden af disse stoffer ved at marinere kødet i vin eller mørkt øl inden tilberedningen.

Juleglögg:

Ingredienser:        200 g californiske rosiner    2-3 stænger kanel    1 knust muskatnød (ikke revet)
    1-2 tskf hele nelliker
    1 liter almindelig kraftig rødvin
    70 cl rød portvin
    20 cl cognac
    10 cl mørk Jamaicarom

Hele baduljen hældes sammen i en gryde, og trækker i 8 dage. Gryden sættes herefter over ilden og opvarmes til 80-85°.
MÅ IKKE KOGE! Der omrøres af og til imens.

Herefter sigtes det over i en bowle el. lign., og rosiner samt krydderier presses, og kasseres.

Glöggen serveres i 10 cl glas med friske rosiner og mandler efter behag. Kan opbevares mindst 1 år i tætsluttende flaske.

Kaffe:

Forbrugerrådets blad, Tænk skriver i oktober 2015, at hvis man drikker 3 kopper Nespresso kaffe dagligt, og smider kapslerne i skraldespanden, kasserer man over 1 kilo aluminium årligt.

Aluminium er en af de værste klimasyndere, så husk at sende de små kapsler til genbrug.

Kaffe skal være stærk og sød – og skoldhed!

Krabbesalat:

Krabbesalat til fest:
 ½ kg krabbekløer (hele)    
½ lille salatagurk    
150 g mayonnaise    
karry, citronsaft, paprika    
2-3 spskf creme fraiche
Kødet fra de kogte krabbekløer snittes ud, og agurken skæres i små tern. Lidt agurk lægges til side, og resten af denne vendes i mayo, og krydres med lidt karry udrørt i en tskf citronsaft. Tilsidst vendes creme fraiche i.Anrettes i skål foret med salatblad, og drysses med agurketern og paprika.

Krabbe/Ris salat:
Kødet fra 1 krabbe    
2 kopper kogt ris    1 peberfrugt    kødet fra 1 Avocado    3-4 rå champignon    hvidløg, citron, olivenolie, muskatnød, 2 valnødder
De varme, kogte ris krydres med muskat, citronsaft, og så meget olie at det bliver fugtigt, men ikke svømmer.Det røres sammen med terningeskåret krabbekød, avocado, fint strimlede peberfrugter, skivede champignon og hakkede hvidløg. Drys de hakkede valnødder over.

Krabbesalat (4 pers.):
Dressing:    
200 g mayo    
salt, paprika    
esdragoneddike    
1 spskf tomatpuré
Fyld:    
250 g kogt krabbekød    
1-2 stilke bladselleri    
125 g fine ærter    
paprika
Smag mayo til med krydderier, esdragoneddike og puré. Fjern “flipstiverne” i krabbekødet og del det i mindre stykker. Rens selleristilkene, og skær dem på tværs og i strimler. Vend forsigtigt fyldet i mayo’en og pynt med paprika.
Variation:I stedet for puré kan dressingen smages til med Dijonsennep. Krabberne kan erstattes af rejer, hummer eller krebs, eller flere af disse kan blandes. Ærterne kan erstattes af rå champignonskiver, avocado eller asparges.

Krydderier:

 Allehånde Supper, sylte, saucer, fiskeretter, tomatretter
 Anis Rabarberkompot, kødstuvninger, likør
 Barbeque Grillstegning, kødsupper, grønsagssupper
 Basilikum Stuvet kød og kål, grøn salat, italienske retter
 Cayennepeber Kødretter, skaldyr, fisk, fjerkræ
 Chilipulver Smørrebrød med æg og grønsager, saucer, fiskeretter, kødretter
 Dild Bl.a. fisk, smørrebrød, kartofler
 Esdragon Grønsagssupper, fiskeretter, saucer
 Gurkemeje Ris og risretter, salater, pickles
 Hvidløgspulver og -salt Salater, ost, smør
 Kanel Mælkeretter, frugtsupper (og i forbindelse med vine)
 Karry Næsten alle retter, risretter (Bør svitses først)
 Kommen Bagværk, kål, ost
 Laurbærblade Bankekød, fiskesupper, sildelage, flæskesteg
 Løgpulver og do med salt Alle retter
 Merian Grønsagsretter, fjerkræ, lam, tomatretter
 Nelliker Stegt kød, kogt skinke, kogt fisk, rødbeder Pulveriserede nelliker: Farsretter, vildt, bagværk
 Oregano Italienske retter, dressing, grøn salat, farsretter, risretter
 Paprika kødretter, fjerkræ, dressing, salat, smørrebrød
 Rosmarin Kød, fiks, vildt, fjerkræ

Nelliker kan stikkes i et løg
Tørrede dildblade skal helst ligge i vand i 20 minutter, hvorefter de anvendes som frisk dild.
Sød chili laves af: Salt, hvidløg, esdragon og edelsüss.

Mikrobølgeovn:

Ikke egnet:
PVC både som film, bægre og skåle.Almindelig husholdningsfilm (vita wrap eller anden plastfolie).Yoghurtbægre og lignende.Fade, skåle, kopper af melamin, for eksempel Margrethe-skåle.Metaller og aluminium kan kun bruges i ovne produceret efter 1980.


Mindre egnet:
Lertøj og fajance er mindre egnede til brug i mikrobølgeovnen. De kan opsuge fugtighed ved opvask, så de sprænger ved opvarmning.Bortset fra bagepapir bør papir og pap ikke bruges i en mikrobølgeovn.Køkkenrulle og servietter af papir er ikke beregnet til kontakt med mad og slet ikke ved højere temperaturer. Smørrebrødspapir er dog velegnet som låg over fade, hvis papiret ikke kommer i kontakt med maden.


Velegnet:
Skåle og fade af glas, porcelæn og stentøj.Plastbakker og stegeposer af polyethylenterephthalat (PET).Plastbeholdere specielt beregnet til brug i mikrobølgeovn. Ofte af polypropylen eventuelt mærket med PP eller et fem-tal.High density polyethyen eventuelt, mærket med HDPE eller et to-tal. Lave aluminiumsbakker – men kun i mikrobølgeovne produceret efter 1980. Plastfilm, der er beregnet til mikrobølgeovn. Læs mere på emballagen.

Mål og Vægt:

 Emne 1 dl vejer i gram: 1 spskf vejer i gram:
 hvedemel 60 10
 hvedeklid 25 4
 fuldkornsmel, f.eks. grahamsmel 60 10
 rugmel 60 10
 sigtemel 60 10
 kartoffelmel 65 11
 maizena 55 9
 rismel 70 12
 havregryn 35 6
 stødt melis 90 15
 flormelis 70 12
 farin 70 12
 sirup130 22
 kakao 35 6
 hævemidler  15
 stødte krydderier  6-8

1 dl = 6 spskf
1 spskf = 3 tskf
1 kvint = 5 g
1 lod = 15 g
1 pot = 1 liter
1 pægl = 2½ dl
1 pund = ½ kg

Om gryder (materialer):

En gryde er ikke bare en gryde. Rustfrit stål er god at koge kartofler, ris og pasta i. Kødet steger bedst i støbejern, og aluminium eller kobber er god til sovsen.

Kobber
God til sautering af grøntsager, smeltning af chokolade, saucer, der ikke må koge. Kobber slår aluminium, støbejern og rustfrit stål som varmeleder. Varmen fordeles jævnt i hele gryden.
+ Reagerer hurtigt på, at du skruer op eller ned. Fordeler varmen op ad kasserollens sider, så maden ikke så nemt brænder på.
Kobber et tungt. Får mørke pletter. Tåler ikke opvaskemaskine. Kobbergryder belagt med tin skal bruges forsigtigt. Tin bliver skørt ved opvarmning og smelter ved 230 grader.
Tip Kan renses med 1 spsk. citronsyre hældt i halvanden liter kogende vand og et skvæt opvaskemiddel på børsten.


Rustfrit stål
Velegnet til kogning af kartofler, pasta, ris og grøntsager i vand. Sådan bliver masser af mad tilberedt hver dag, så stålgryder er gode at have. Men koger du sauce i en gryde af rustfrit stål, vil saucen muligvis brænde en brun ring i bunden af gryden, fordi varmen ikke fordeler sig op ad siderne.
+ Holder til dagligt brug, er let at håndtere, nem at holde ren, tåler opvaskemaskine. Billig.
Er langsom at varme op, fordeler ikke varmen jævnt.
Tip Mange stålgryder eller stålpander har et lag af aluminium, så de låner noget af aluminiums evne til at fordele varmen.


Aluminium
God til gryderetter, havregrød, saucer, hurtig opvarmning af mad. Den bedste varmeleder efter kobber og bedre end både støbejern og rustfrit stål.
+ Fordeler varmen jævnt også op ad siderne, god, når mælken ikke må brænde på. Nem at løfte. Billig.
Ikke til bladgrøntsager, bær og frugt, da aluminium går i forbindelse med syren. Misfarves i opvaskemaskinen. Gryden er blødere og bliver nemt bulet. Brug ikke stålpiskeris, der slår stykker af aluminium, som misfarver maden.
Tip Nogle gryder af aluminium har en inderside af rustfrit stål, så de
ikke reagerer på syren fra mad.


Støbejern
God til bøffer, gryderetter og simremad, der skal stå længe på komfuret. Støbejernsgryder er gode at stege skært kød i, også når grøntsager og væske fyldes på, og suppen koger ind. En bedre varmeleder end stål, men ikke så god som kobber og aluminium.
+ Kan tåle høje temperaturer til bøfferne. Holder godt på varmen, så der kan slukkes under panden eller gryden, mens retten steger færdig på eftervarmen.
Tungt at håndtere. Tåler ikke maskinopvask. Skal tørres helt tørt efter hver vask for at undgå rust. Smøres med olie med jævne mellemrum. Er dyrt.
Tip Kan bruges til mad over åben ild.
NB Emaljerede emaljegryder kan ikke repareres, hvis emaljen er revnet eller gået af i flager, og det kan være livsfarligt at lave mad i dem!


Stegeso af ler
Fantastisk god til stegning af f.eks. kylling o.m.a. Kan også med stor fordel benyttes til bagning. Husk blot at gennemvæde stegesoen først, og sæt den så ind i den kolde ovn. Når ovnen har nået sin korrekte bagetemperatur, skal den yderligere varme soen op i en halv time. Først herefter kan dejen lægges i den rygende varme stegeso. På denne måde hænger dejen ikke fast i bunden af stegesoen. Bag først 30 minutter med låg, og derefter mindst 15 minutter uden låg. Brødet bliver perfekt!

Kilde: http://samvirke.dk/

Pas på!

  • Når du køber konserves på dåse, skal du undgå bulede dåser. Der er faktisk risiko for at indholdet er dårligt, eller ikke holder tiden ud.
  • Madvarer der har fået mugpletter skal smides ud. Man må ikke bare fjerne det mugne, og spise resten.
  • Rullepølse, skinke og andet skivepålæg skal øjeblikkeligt smides ud, hvis det lugter eller “sveder”. Det sker allerede efter max 2-3 dage i køleskab ved 5 grader. Skivepålæg i de nye “smarte” poser man kan lukke, bliver hurtigere dårligt når poserne lukkes. Luft er vigtigt, også når man tør frosne pakker op i køleskabet eller på køkkenbordet. Skær derfor altid hul i låget først.
  • Hvis du skal bruge æg der ikke er kogte, skal du skolde ægget med kogende vand.
  • Emaljegryder, hvor emaljen er gået i stykker må under ingen omstændigheder benyttes til madlavning!
  • Alt indhold i fødevarer, der ender på ose (fx. dextrose) er sukker!

Smør:

Maitre d’Hotel Smør:
100-150 g blødgjort smør  
1½-2 spskf hakket persille    
salt    
kværnet peber    
saft fra ½ citron
Smørret røres sammen med de øvrige ingredienser.


Peberrodssmør:
100-150 g smør    
fintrevet peberrod efter smag    
lidt salt    
½-1 tskf citronsaft efter smag
Smørret stilles lunt, og peberroden rives fint. Smør og peberrod røres sammen, og smages til med en smule salt og citronsaft. Sættes i køleskabet til det skal bruges.


Sennepssmør:
100-150 g blødgjort smør    
ca. 1 spskf lys stærk Dijonsennep el. lign.    
ca. 1 tskf esdragoneddike eller anden kryddereddike
Alt røres sammen og stilles køligt i mindst ½-1 time.

Stegte sild til julefrokosten (4 pers.):

 Sild:
8 sildefileter
40 g margarine el. smør
3-4 spskf rugmel
salt, peber
æg eller hvider
 Lage:
4 dl eddike
4 store løg
1 dl vand
ca. 8 spskf sukker
timian
16 hele peberkorn
4 laurbærblade
Rens, skyl og tør fileterne. (Del evt. fileterne på langs)Vend dem med 2 gafler i de let sammenpiskede hvider, og derefter, med 2 nye gafler, i den krydrede rugmel. Brun margarinen, og steg fileterne 3-6 min på hver side, afhængigt af størrelsen.Eddike, vand og sukker (smag på lagen), laurbærblade, timian (evt. i kviste) og peberkorn blandes i en kasserolle, og koges ved svag varme i 5 min. Afkøl lagen til den er fingervarm. Hæld lagen i serveringsfadet og læg de lune stegte sild deri. Pynt med masser af løgringe samt et par dildkviste. Dæk fadet med folie, og stil det koldt i mindst et døgn, gerne længere tid af hensyn til smagen.

Sådan koger man pølser:

Vand, et par laurbærblade, vineddike og 1-2 bouillonterninger. Vandet må ikke koge mens pølserne ligger i det, men de må gerne ligge længe i vandet.

Det er en erfaren pølsemand, der har givet mig opskriften.

Tips og råd:

  • Hvis du vil have saftigt stegt kød, bør det vendes på panden hvert 15. sekund, og herefter hvile forskriftsmæssigt inden servering.
  • Når du presser hvidløg, så pil ikke skallen af først. På den måde er det meget nemmere at rengøre hvidløgspresseren bagefter.
  • Et andet trick til hvidløg: Hvis du skal bruge et helt hoved af hvidløg (eller flere), gør du sådan her: Mas hovederne med din hånd på et spækbræt. Skrab hele molevitten op i en stor gryde. Læg låg på gryden, og ryst den kraftigt i nogle sekunder. Dine hvidløg er nu klar til at bruge.
  • Du kan finde superlækre opskrifter her.
  • Brød bliver rigtig godt, hvis man bager det i en støbejernsgryde eller stegeso. Husk blot at gryden/soen skal være rygende varm når dejen lægges i.
  • Skal du servere hårdkogte æg, kan du slippe nemt om at pille dem sådan her: Skær æggene over med skal på, og brug en ske til at få de halve æg ud af skallen.
  • Når du skal lave æbleskiver eller pandekager, kan du bruge en grundig renvasket ketchupflaske af plastic til at dosere dejen med. Det kræver selvfølgelig at du gider hælde dejen ned i flasken først…
  • Hvis du ikke gider vente flere timer på at rødvinen ilter, når du dekanterer den, kan du blende den i 1 minut i stedet for. Anbefales ikke med rødvine til over 40 kr.
  • Skal du pille ½ ton kartofler i en ruf, gør således: Læg hver kartoffel i en skål med isvand et øjeblik, og vrid herefter skrællen af med begge hænder.
  • Bacon sviner næsten ikke, hvis du steger det i et vaffeljern i stedet for at bruge en pande.
  • Grøn salat kan holdes frisk i næsten en uge på denne måde: Snit eller riv salaten som du ønsker den. Skyl den grundigt. Slyng eller tør den grundigt – fugt er salatens fjende nr. 1. Hæld derefter salaten i en skål, læg et par stykker køkkenrulle ovenpå, og sæt et tætsluttende låg på skålen. Opbevar den i køleskabet, og skift køkkenrullen ud når den er fugtig.
  • Kogt kød bliver mindre tørt hvis det simrer længere ved svag varme, end hvis det koger hurtigt.
  • Jeg genbruger mine korkpropper fra de utallige flasker rødvin jeg skyller ned. Først skærer jeg dem i skiver, dernæst blender jeg dem til – ikke pulver, men små klumper, og så blander jeg dem i blomsterjorden, og jeg drysser også korkstumper ovenpå blomsterjorden. Korkstumper er organisk materiale, det er pænere end jord, og det mindsker fordampningen fra jorden. Metoden duer kun hvis du normalt ikke overvander planterne. 
  • Prik altid hul i folien på kød o.a. hvis det skal stå i køleskabet. Bakterier yngler ikke så godt hvis der kommer lidt luft ind til kødet.
  • Støbejernsgryder og -pander må ikke rengøres med opvaskemiddel eller anden sæbe. Brug i stedet olie og groft salt.
  • Hvis du har tøet mad op i mikrobølgeovnen, skal det tilberedes umiddelbart herefter. Bakterier har ideelle betingelser efter en sådan optøning. Næstbedst er koldt vand, men det er klart bedst at tø mad op i køleskabet.
  • En sjat rødvin kan hældes i en isterningebakke, fryses, og senere bruges i sovs.
  • Hvis du taber saltbøtten i gryden under madlavningen, eller hvis retten er for salt, kan et par skiver æble suge saltet til sig efter 10 minutter i retten.
  • Boller, wienerbrød og kage (også frosset), kan varmes/tøes op i en gryde med låg på laveste varme i 15 min.

Andet:

  • Svedpletter på en t-shirt kan være vanskelige at fjerne. Knus 2 aspiriner, og bland pulveret med 1 dl varmt vand. Læg det plettede område i blød i blandingen i 2-3 timer.
  • Fedtfingre på tapetet kan gnides væk med et stykke hvidt brød uden skorpe.
  • Stearinlys der tages direkte ud af dybfryseren holder længere, og brænder mere jævnt.
  • Børnetegninger der skal hænge på køleskabet holder sig pæne i længere tid, hvis de får en gang hårlak først.
  • Vil du gerne have mos til at vokse på en sten el. lign. kan du gøre sådan: Blend 2 dl neutral yoghurt, en håndfuld mos og 2 dl vand i 30 sekunder. Smør massen på den sten du vil have mos til at vokse på. Tilfør fugt indtil mosen begynder at vokse. Vigtigt! Det skal være et køligt, skyggefuldt sted.
  • Et telt eller en rygsæk der trænger til reparation, kan sys med tandtråd. Det er stærkere end sytråd og let at arbejde med.
  • Rhododendron, Azalea og Kamelia vil gerne have sur jord. Man kan blande kaffegrums i jorden for at nedsætte pH-værdien.
  • Eddike i stedet for skyllemiddel binder tøjets farver, og neutraliserer svedlugt.
  • Mærker i træværk efter varme glas eller kander kan fjernes således: Bland 1 tskf salt med nogle få dråber vand. Gnid massen forsigtigt på mærkerne med en blød klud. Slut af med lidt møbelpolish.
  • Genstridige pletter og madrester kan fjernes ved at drysse vaskepulver eller bagepulver i bunden af fadet, og fyld varmt vand på. Lad det stå natten over.
  • Sølvsmykker kan poleres med ketchup og en tandbørste. Rens smykket hurtigt herefter med masser af vand, da sølv kan tage skade af ketchup.
  • Maling eller lakfarve kan fjernes fra træ eller metal med ovnrens og en stålbørste. Rens efter med eddike og vand. Vigtigt! Bør ikke bruges på dyre eller antikke møbler.
  • Stinkende løbesko kan renses med bagepulver som drysses i, og virker natten over. Vigtigt! Bør ikke gøres på lædersko. De små poser med “salt” der (for at suge fugt væk fra materialet) ligger sammen med forskelligt, f.eks. elektronik, kan også bruges.
  • 3 dl vodka, et par dråber opvaskemiddel og 4 dl vand i en sprayflaske er en glimrende ukrudtsdræber.
  • Rødvinspletter kan fjernes med danskvand som virker natten over. rens med rent varmt vand.
  • Roser udpiner jorden for kalium, og derfor elsker de bananer eller -skræller i jorden.

Yummy Crepes:

Preparation

Combine milk, flour, egg, sugar and 2 teaspoons butter in a blender – blend until smooth. Put the batter in a covered bowl in the refrigerator for at least 30 minutes but up to one day.

Lightly brush a 10-inch nonstick skillet with butter, then heat over moderately high heat until hot but not smoking. Cook crêpe until just set and golden around edges, 10 to 15 seconds. Loosen edge of crêpe with a heatproof plastic spatula, then flip crêpe over carefully with your fingers. Cook until underside is set, about 20 seconds more. Put crepes between wax paper to keep from sticking.

Cut up berries and put out topppings and serve!

Ingredients

  • 1/3 cup whole milk
  • 3 Tablespoons flour
  • 1 large egg
  • 2 teaspoons sugar
  • pinch of salt
  • dash of vanilla
  • 2 teaspoons melted butter

Filling

  • Raspberries
  • Strawberries
  • Marscapone Cheese
  • Powdered sugar
  • Maple Syrup

Additional Notes

It’s a good idea to have multiple pans going at one time to make the crepes … otherwise the 2 hours could turn into a half a day. 🙂

Årstider:

Udover at det generelt er godt at spise årstidens afgrøder, bør man om sommeren spise forholdvis mere kogt mad end stegt, og om vinteren, forholdsvis mere stegt mad end kogt. Kogt mad er generelt kølende, mens stegt mad er generelt varmende.